Sprawdź także
Nawykowa choroba lokomocyjna psów, jak zapobiegać
22/10/2020
Zofia Mrzewińska

Przepisy na smakołyki dla psa. Idealne dla psich łasuchów!

Przepisy na smakołyki dla psa. Idealne dla psich łasuchów!

Przepisy na smakołyki dla psa można znaleźć w najnowszej książce Agnieszki Cholewiak-Góralczyk „Psie smaki. O zbilansowanej diecie dla psów”. Książka kucharska dla psów? Tak! I to jaka…

Agnieszka Cholewiak-Góralczyk to zwierzęca dietetyczka, założycielka miejsca w sieci „Surowe Kotki i Psy”, autorka książek „Nie dla psa (i kota) kiełbasa, czyli jak zdrowo karmić swojego zwierzaka” oraz „Psie smaki. O zbilansowanej diecie dla psów”. W tej drugiej, najnowszej pozycji wydawniczej, oprócz potężnej dawki wiedzy, przepisów na dania główne, można znaleźć również przepisy na naturalne smakołyki dla psa. W wywiadzie dla nosem.pl „Jakie są psie smaki? O diecie psów”, autorka zdradziła, że zawarła w swojej książce nawet przepisy dla ludzi – taki bonus, aby opiekunowie psów pamiętali też o sobie.

Przepisy na smakołyki dla psa

Dzięki uprzejmości Wydawnictwa Otwarte, publikujemy dwa przepisy na smakołyki dla psa, podane w książce przez Agnieszkę Cholewiak-Góralczyk:

Cukiniowy przysmak dla psów

„Cukiniowy przysmak jest zdrowy i odżywczy, więc także musi się tu znaleźć” – pisze autorka książki. „Cukinie wykorzystuję bardzo często jako przysmak dla moich psich pacjentów, ponieważ jest niskokaloryczna oraz zawiera wiele cennych substancji odżywczych. Nadaje się nawet dla chorujących psiaków, chyba że cierpią z powodu chorób trzustki. Wtedy zawsze należy omówić ze specjalistą wprowadzenie przysmaku” – dodaje.

Co będzie potrzebne:

  • 1 cukinia
  • smalec gęsi, kaczy lub wieprzowy
  • ostry nóż
  • deska do krojenia
  • piekarnik, blacha do pieczenia albo naczynie żaroodporne
  • opcjonalnie: papier do pieczenia/folia aluminiowa, pędzelek silikonowy

Wykonanie:

  1. Pokrój cukinię w plasterki (przy małych pieskach można je jeszcze przekroić na pół).
  2. Rozłóż cukinię w blaszce/naczyniu żaroodpornym/na kratce.
  3. Posmaruj ją bardzo niewielką ilością smalcu, który sprawi, że cukinia będzie pachnieć jak mięso. Można użyć pędzelka do smarowania.
  4. Piecz ok. 15–20 min (zależnie od grubości plastrów) w piekarniku rozgrzanym do 150°C.
  5. Ostudź, kiedy plasterki będą już wysuszone/leciutko przypieczone.

Przechowywanie: w lodówce, aby przedłużyć trwałość.

Kaloryczność: Zależy głównie od tego, ile smalcu użyjesz. Gęsi smalec ma 135 kcal w łyżce, jest to zazwyczaj 15 g, kaczy – 132 kcal/15 g, a wieprzowy – 106 kcal/12 g. Cukinia (przed obróbką) to jedynie 17 kcal w 100 g.

Pieczone jabłko z żurawiną

Jak pisze Agnieszka Cholewiak-Góralczyk, to „idealny przysmak dla owocowego łasucha! Połączenie jabłka i żurawiny daje ciekawą teksturę, będącą dla psa miłą odmianą, a jednocześnie wspiera układ moczowy pupila”.

Co będzie potrzebne:

  • 2 średnie jabłka
  • garść suszonej żurawiny bez żadnych dodatków (ok. 40 g)
  • ostry nóż, deska do krojenia
  • piekarnik i naczynie żaroodporne

Wykonanie:

  1. Umyj i osusz jabłka, obierz ze skórki i podziel na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne.
  2. Ćwiartki nadziej żurawiną, wbijając ją w miąższ.
  3. Umieść jabłka w naczyniu żaroodpornym i piecz ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C, do osiągnięcia miękkości.

Możesz spróbować także gruszkowej wersji!

Kaloryczność: Jedno jabłko to 90 kcal, a garść żurawiny 133 kcal. Łącznie przysmak ma 313 kcal, co daje mniej więcej 80 kcal w 100 g.

Psie smaki

W książce „Psie smaki. O zbilansowanej diecie dla psów” można znaleźć więcej takich wspaniałych przepisów na smakołyki. Jednak przede wszystkim znajdzie się bezcenne wskazówki dotyczące żywienia psów, przepisy na dania główne, porady dietetyczki z ogromnym doświadczeniem. Jeśli chcecie poznać więc znacznie więcej przepisów (i nie tylko), warto zajrzeć na stronę Wydawnictwa.

Udostępnij na:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Waldemar
Waldemar
23 dni temu

Pełnowartościowy posiłek regenerujący 😁

inbound677143296027915605.jpg
newsletter